top of page

Lange sluitertijden

Mijn 2e blog gaat over lange sluitertijden oftewel "Long Exposures", dit is een van mijn favoriete technieken.

Met deze stijl kun je een soort surrealistische foto maken waar alle bewegende delen van je foto er anders uit gaan zien dan ze werkelijk zijn. Dit effect (bewegingsonscherpte) is meestal niet iets waar je op zit te wachten, je wil bewegende onderdelen immers ook scherp op je foto terugzien een auto die voorbij rijd moet geen veeg worden, een hond die naar je toe rent wil je alle details van vastleggen en niet een onscherpe hond zien. In de meeste gevallen wil je dus met een zo'n kort mogelijke sluitertijd werken om zo dicht mogelijk bij (bevriezing) te komen zoals je hieronder in de belichtingsdriehoek ziet staan.


Echter je kunt ervoor kiezen dit negatieve effect positief te gebruiken dit kan je dus doen als je surrealistische landschap's foto wil maken zoals hieronder waar de bewegingsonscherpte juist in je voordeel werkt.


Deze foto is gemaakt op ISO100, F11, met een sluitertijd van 2,5 minuut.


De wolken die over mij heen dreven zijn door de lange sluitertijd veranderd in een soort verfstrepen en als je goed kijkt zie je dat de zee er als mist uitziet. Alle kleine golfjes en rimpels zijn als het ware gladgestreken maar alle onderdelen van de foto die niet bewegen zijn scherp zoals de stenen op de voorgrond en de vuurtoren op de pier aan de linkerkant. Als je dit resultaat wil bereiken moet je ervoor zorgen dat je met sluitertijden gaat werken die 10 seconden of langer duren maar niet teveel licht de camera binnenkomt.


Hoe langer de sluitertijd is hoe meer licht er in je camera komt en zeker een sluitertijd van 2,5 minuut ga je niet redden door alleen je diafragma (F waarde) te verkleinen en je ISO zo laag mogelijk te zetten. Probeer maar eens je camera op Manual mode te zetten, de sluitertijd op 30 seconden (meestal het maximum waarop je dit kunt instellen op je camera) daarna de ISO op 100 en de Diafragma op F22.

Je zal zien dat iedere foto die je nu maakt tijdens daglicht een witte overbelichte foto als resultaat zal geven, meer dan dit kan je niet doen zonder een hulpmiddel. Dit hulpmiddel is een grijsfilter wat een soort zonnebril is voor je camera.

Deze foto heb ik alleen kunnen maken d.m.v. 2 grijsfilters die ik voorop mijn lens heb moeten zetten. Een zogenaamde Bigstopper ND1000 filter, die 10 stops licht tegenhoudt en daarop ook nog een ND32 filter die 5 stops licht tegenhoudt, waardoor er nog maar zo weinig licht binnenkomt dat je wel met lange sluitertijden moet fotograferen wil je geen zwarte onderbelichte foto krijgen. Ook kun je niet zonder statief dit soort foto's maken omdat de sluitertijden zo lang zijn dat het onmogelijk is de camera zonder enkele beweging zo lang in dezelfde positie te houden.


Om het verschil te laten zien tussen een "normale" en een "long exposure" foto heb ik hieronder 2 foto's geplaatst en het blijft een kwestie van smaak hoor, maar persoonlijk vind ik het mistige water en de stroperige wolken wel iets dromerigs hebben en de foto ook meer rust geven.

Normale Sluitertijd, ISO 100, F11 , 1/100 seconde


Lange Sluitertijd , ISO 100, F11, 30 seconde

50 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page