top of page

Infrarood in Amsterdam


Hier is ie dan mijn allereerste blog, ik neem je mee naar mijn wereld van de fotografie. Hoop dat je het leuk en interessant vindt. Verder ben ik heel benieuwd naar de reacties en natuurlijk mag je mij van alles vragen en als je het leuk vind kan je je altijd aanmelden en krijg je een e-mail wanneer ik een nieuw verhaal plaats.


Rood licht in Amsterdam:


Ik ben op pad gegaan met mijn gemodificeerde camera, dit keer naar de Amsterdamse grachten.

In deze camera is het filter verwijderd die normaal gesproken UV en infrarood licht tegenhoud, de camera krijgt dus al het licht binnen. Het zichtbare.. denk aan de regenboog, maar ook aan het licht wat na de kleur rood komt (infrarood) en het licht voor de kleur blauw(UV).

Deze kleuren kunnen wij als mens niet met het blote oog zien, maar een camera kan dit dus wel. Je kan dit heel makkelijk zelf testen door je camera op je mobiele telefoon aan te zetten en een afstandsbediening te pakken. Richt de afstandsbediening op jezelf en druk een knopje in.. zie je iets? Als het goed is niet, maar pak nu je mobiele telefoon en richt de afstandsbediening op je telefoon en druk dan eens het knopje in.. nu zie je als het goed is op het scherm van je telefoon dat het oogje van je afstandsbediening ineens oplicht zodra je een knop indrukt.


Om infrarood foto's te maken heb je naast een camera ook een extra filter nodig die je op je lens zet, dit filter zorgt ervoor dat al het zichtbare licht word geblokkeerd en eigenlijk alleen het Infrarood licht je camera nog inkomt. Het resultaat is zo'n mooie rode foto zoals bovenaan in dit verhaal..


Maar als je goed kijkt zie je dat er iets vreemds mee aan de hand is, alles wat bladgroen bevat krijgt ineens een lichte kleur, zoals de bomen die langs de gracht staan, bomen en planten reflecteren infrarood licht namelijk het best.


Nu kan je zeggen, ik vind het rode qua kleur erg mooi maar in de praktijk zie je dat de meeste infrarood fotografen de foto's wel op een of andere manier bewerken om het toch weer een beetje naar de realiteit terug te brengen.


Deze bewerking brengt weer een beetje blauw in de lucht terug, verder zie je dat de bomen een wit roze tint krijgen. Vaak zie je ook dat een infrarood foto een zwart wit nabewerking krijgt zoals hieronder waar het witte van het bladgroen nog beter opvalt.Ik hoop dat ik je net zo enthousiast heb kunnen maken voor deze speciale vorm van fotografie als ik toen ik er voor het eerst mee in aanraking kwam. Mocht je nog vragen en/of opmerkingen hebben mag je mij deze altijd sturen.


ps. Vergeet je niet aan te melden, dan krijg je automatisch een e-mail wanneer ik weer een verhaal plaats over mijn beleving in de wereld van fotografie.

83 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page